Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber

Dolma biber, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle kıymalı biber dolması, yanında bolca yoğurt ile servis edildiğinde, lezzetini daha da artırır. Evli hanımların eşleri için sıklıkla hazırladığı bu yemek, hem besleyici hem de doyurucudur.

Dolma Biber Malzemeleri

  • 10 adet dolmalık biber
  • 2 adet domates
  • 250 gram kıyma
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • Bir veya yarım demet maydanoz
  • 1-2 dolu yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • Tuz, sıvı yağ veya zeytinyağı
  • Karabiber, nane, pul biber
  • Su

Dolmalık biberleri yıkayıp büyük bir süzgeçte süzmeye bırakınız. Biberin baş kısmını avucunuzun içine alıp sap kısmını boşta bırakacak şekilde tutunuz ve baş parmağınızla çekirdekli kısmı biberin iç kısmına doğru bastırınız. Bu hareketi biberin sapı etrafında bir daire oluşturacak şekilde tekrarlayınız. Biberden ayrılan çekirdekli kısmı sapıyla birlikte biberi kırmamaya özen göstererek çıkarınız. İçinde kalan beyaz damarları da biberi kırmadan bir bıçak yardımıyla çıkarabilirsiniz. Biberler temizlendikten sonra içini tekrar yıkayınız ve doldurulmak üzere açılan boşluk üzerine kapatınız. Birkaç dakika kurumaya bırakınız. Biberleri dolduracak hale getirdikten sonra içini dolduracak malzemenin hazırlanışına geçiniz.

Dolma Biber Nasıl Yapılır?

Önce yarım demet maydanozu sap kısmını ayıklayarak küçük bir şekilde kıyınız. Maydanozlar ne kadar küçük kıyılırsa yemeğinizin görüntüsü de o kadar güzel olur. Daha sonra 250 gram kıyma ile kıyılmış maydanozu geniş bir kaba alınız. Bir domatesi yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra çok ince bir şekilde doğrayınız. Önceden yıkayıp süzdüğünüz yarım su bardağı pirinci kıyılmış domates ile yaptığınız karışıma ilave ediniz. Bir adet kuru soğanı da diğer sebzelerle aynı büyüklükte kıydıktan sonra isteğe göre bir tatlı kaşığı karabiber, pul biber, nane, tuz ekleyiniz. Salçayı da ekleyerek sıvı yağ veya zeytinyağını yaptığınız karışımın üzerine gezdiriniz. Kullanılacak olan salça domates veya biber salçası karışık olabilir. İkisinden de eklenmesi yemeği daha lezzetli hale getirecektir.

Daha sonra ayıkladığınız biberleri bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurmaya başlayınız. Biberlerin doldurulmasından sonra üst kısmında bir cm'ye kadar boşluk bırakınız. Bu boşluk, yemek pişerken içindeki malzemenin dışarı taşmaması için bırakılır. Yemeğin harcındaki pirinç kaynadıkça hacmi artan bir gıda olduğu için boşluk bırakılmadığı takdirde taşabilir. Bunun yanı sıra bu boşluğun olmadığı ve çok bastırılarak doldurulan dolmalar iyi pişmeyebilir, pirinçler sert kalabilir. Biberleri doldurduktan sonra, biberlerin oyuk kısmı yukarı bakacak şekilde tencereye yan yana diziniz. Bir biberi diğerini destekleyecek şekilde diziniz. Kaynarken yan düşüp içinin boşalmasını engellemiş olursunuz. Dolmaların içi kaynarken dışarıya taşmasını istemiyorsanız, bir ya da iki tane domatesi yıkadıktan sonra yuvarlak dilimler şeklinde dilimleyerek doldurduğunuz her bir biberin boş kısmına kapak gibi yerleştirebilirsiniz. Daha sonra kaynar halde olan suyu, dolmaların içine denk gelmeyecek şekilde dolmaların arasından tencereye aktarınız. İsteğe göre iki üç yemek kaşığı sıvı yağ da ilave ettikten sonra yemeği ilk etapta yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra altını kısık bir şekilde pişmeye bırakınız. Yanında yoğurt ile servis edilebilecek en enfes yemeklerdendir.

Ekstra Bilgiler

Dolma biber yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle, kullanılan biberlerin taze ve sert olmasına özen gösteriniz. Ayrıca, iç harcını hazırlarken malzemelerin iyice karıştığından emin olunuz. Bu, yemeğin lezzetini artıracaktır. Dolma biber, sadece kıymalı değil, zeytinyağlı olarak da hazırlanabilir. Zeytinyağlı dolma biber için kıyma yerine daha fazla pirinç ve çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. Bu versiyon, özellikle yaz aylarında soğuk servis edilerek tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Omlet Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Omlet Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri