Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dolma Biber

Dolma Biber

Dolma Biber, Kıymalı biber dolması mutfağımızın vazgeçilmezlerinden yanında bir de bolca yoğurt varsa lezzetine lezzet katar. Evli olan hanımların eşleri için pişireceği en lezzetli yemeklerden biridir.

Dolma Biber Malzemeleri

  • 10 adet dolmalık biber
  • 2 domates
  • 250 gr kıyma
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • Bir ya da yarım demet maydanoz
  • 1 veya 2 dolu kaşık domates ve biber salçası
  • Tuz, sıvı yağ veya zeytinyağı
  • Karabiber, nane, pul biber
  • Su
Dolmalık biberleri yıkayıp büyük bir süzgeçte süzülmeye bırakınız. Biberin baş kısmı avucun içine denk gelecek şekilde sap kısmı ise boşta kalacak şekilde tutulur ve baş parmakla çekirdekli kısım biberin içeride kalan boşluğuna doğru bastırılır. Bu hareket biberin sapı etrafında bir daire oluşturacak şekilde tekrarlanır. Biberden ayrılan çekirdekli kısmı sapıyla birlikte biberi kırmamaya özen göstererek çıkarılır. İçinde kalan beyaz damar görünümündeki parçaları da biberi kırmadan bir bıçak yardımıyla çıkarabiliriz. Biberler temizlendikten sonra biberlerin içi tekrar yıkanır ve doldurulmak üzere açılan boşluk üzerine kapatılır ve birkaç dakika kurumaya bırakılır. Biberi dolduracak hale getirdikten sonra içini dolduracak malzemenin hazırlanışına geldi sıra.

Dolma biber nasıl yapılır?


Önce yarım demet maydanozu sap kısmını ayıklayarak bir kaba küçük bir şekilde kıyarız. Maydanozlar ne kadar küçük kıyılırsa yemeğimiz görüntüsü de o kadar güzel olur. Daha sonra 250 gr. Kıyma ile kıyılmış maydanozu geniş bir kaba alalım. Yıkanmış bir domatesi de yıkadıktan sonra kabuğunu soyup çok ince bir şekilde doğrayalım. Önceden yıkayıp süzdüğümüz bir ya da iki su bardağı pirinci kıydığımız domates ile yaptığımız karışıma ilave edelim. Bir adet kuru soğanı da diğer sebzelerle aynı büyüklükte kıydıktan sonra isteğe göre bir tatlı kaşığı karabiber, pul biber, nane, tuz ekledikten sonra salçamızı da ekleyerek sıvı yağ ya da zeytinyağımızı yaptığımız karışımın üzerine gezdirelim. Kullanılacak olan salça domates ya da biber salçası karışık olabilir. İkisinden de eklenmesi yemeği daha da lezzetli bir hale getirecektir.

Daha sonra ayıkladığımız biberleri bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurmaya başlayalım. Biberlerin doldurulmasından sonra üst kısmında bir cm'ye kadar boşluk kalacak şekilde boş bırakılmalıdır. Bu boşluk yemek pişerken içindeki malzemenin dışarı taşmaması için bırakılır. Yemeğin harcındaki pirinç kaynadıkça hacmi artan bir gıda olduğu için boşluk bırakılmadığı taktirde taşabilir. Bunun yanı sıra bu boşluğun olmadığı ve çok bastırılarak doldurulan dolmalar iyi pişmeyebilir. Pirinçler sert kalır. Biberlerimizi doldurduktan sonra, biberlerin oyuk kısmı yukarı bakacak şekilde tencereye yan yanan dizilir. Bir biberi diğerini destekleyecek şekilde dizelim. Kaynarken yan düşüp içinin boşalmasını engellemiş oluruz. Dolmaların içi kaynarken dışarıya taşsın istemiyorsak, bir ya da iki tane domatesi yıkadıktan sonra yuvarlak dilimler şeklinde dilimleyerek doldurduğumuz her bir biberin boş kısmına kapak gibi yerleştirebiliriz. Daha sonra kaynar halde olan suyumuzu dolmaların içine denk gelmeyecek şekilde dolmaların arasından tencereye aktaralım isteğe göre iki üç yemek kaşığı sıvı yağda ilave ettikten sonra yemeği ilk etapta yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra altını kısık bir şekilde pişmeye bırakırız. Yanında yoğurt ile yenilebilecek en enfes yemeklerdendir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 15:03:04
Dolma Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dolma Biber Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Dolma Biber"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kapya Biber
Kapya Biber
Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C, K ve P vitamini bulunduran bu biber insan sağlığı üzerinde çok etkili ve faydalıdır. Hastal...
Çarliston Biber
Çarliston Biber
Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmaktadır. Yemeklerde sebze olarak ya da baharat olarak tüketimi yaygındır. İçeriğindeki C vitamin...
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, biberin, kırmızı etinize eklenmesi ile yapılır. Hem lezzet hem görüntü olarak gönül rahatlığı i...
Biber
Biber
Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz ...
Pul Biberli Yoğurt
Pul Biberli Yoğurt
Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha çok göbek bölgesinde biriken yağları eritmek için etkili olan pul biberli yoğurt, 2 hafta boyunca...
Cin Biber
Cin Biber
Cin biber, süs biberi olarak da bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalımsı gövdeye sahip olan, sarı, yeşil ve kırmızı renkteki sivri ya da tombul biçiminde küçük ac...
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kullanılır. İçeriğindeki mineralleri ve vitaminleri koruyarak tavukların daha kısa sürede pişiri...
Biber Tohumu
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir. Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Biber tohumu ekim derinliği...
Biber Turşusu
Biber Turşusu
Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir. Hemen hemen her evde yapılmakta olan turşular hem karışık hem de ayrı ayrı yapılmaktadır. T...
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerinde ise ikramlık olarak hazırlayabileceğiniz sayısız seçeneği size sunan eşsiz lezzette bir sun...
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevkle tüketilmektedir. Ancak yeni tatlara da kapıyı aralamak gerekir. Kırmızı biber turşusu tarifimiz k...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır. Limon ise toksinlerden vücudu arındırmaya yardımcı olur. Bu karışımlar bir araya geldiğinde müthiş b...

 

Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Cin Biber
Biberli Tavuk Sote
Biber Tohumu
Biber Turşusu
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Turşusu
Yoğurt Limon Pul Biber
Acı Biberli Domates Sosu
Biber Yetiştiriciliği
Pul Biber
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Biberli Ekmek Hamuru
Kırmızı Biber Sosu
Fırında Biber Dolması
Kırmızı Biber
Dolmalık Biber
Biberli Tuzlu Kurabiye
Dolma Biber
Biber Sosu
Biber Kızartması
Biberli Yoğurt
Domatesli Biberli Poğaça
Biberli Yumurta
Biberli Lor
Domates Kırmızı Biber Sosu
Popüler İçerik
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumu...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23’ü Çin'de, %10’u Türkiye’de, %9’u Nijerya’da yetiştiril...
Pul Biber
Pul Biber
Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmak...
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru patlıcan  biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde ...
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerek misafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir ...
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kapya Biber
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024