Kırmızı Biber Kırmızı biber, tohumları ile çoğaltılarak üretimi yapılan bir sebzedir. Oldukça faydalı bir besindir ve birçok şekilde yemek yapımında kullanılır. Kırmızı biberin dolması, kızartması, yoğurt soslu mezeleri yapılır; çorbalara lezzet katar. Salataları süslemek için kullanılır ve oldukça şık görüntüler sağlar. Közlenmesi oldukça lezzetlidir ve közlenmiş biberler derin dondurucuda uzun süre saklanabilir ya da konservesi yapılabilir. Diğer biberler gibi turşusu da yapılır ve daha etli bir biber olduğu için oldukça lezzetli olur. Oldukça faydalı olan bu biber türü, tam bir ecza deposu olarak nitelendirilebilir. İçerisinde bol miktarda C, K ve P vitaminleri bulunur. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Kırmızı Biberin Faydaları Nelerdir?
Kırmızı Biberin Kullanım Alanları Kırmızı biber, en çok meze yapımında kullanılan bir sebzedir. Diğer yemekleri de çok yapılmakla birlikte, mezeleri ile damaklarda tat bırakır. Kırmızı biberin mezeleri oldukça kolay ve pratiktir. Kırmızı biber sadece közlenerek birçok meze yapılabilir. Közlenen kırmızı biber sarımsaklı yoğurtla karıştırılarak bir meze hazırlanabilir ya da tereyağı ve sarımsak ile kavrulabilir. Nar ekşisi ve sumak ile karıştırılarak yine bir meze hazırlanabilir. Oldukça lezzetli ve birçok faydası olan bu biberi sürekli olarak tüketmeli ve soframızda ona hep yer ayırmalıyız. Kırmızı Biberin Besin Değerleri Kırmızı biber, yüksek miktarda C vitamini içerir. Aynı zamanda, A vitamini, E vitamini, B6 vitamini ve folat gibi önemli vitaminler de bulunur. Potasyum, magnezyum ve demir gibi mineraller açısından da zengin bir kaynaktır. Antioksidanlar bakımından zengin olan kırmızı biber, vücudu serbest radikallerin zararlarına karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kırmızı Biberin Tarihçesi Kırmızı biber, Orta ve Güney Amerika kökenlidir. İlk olarak Meksika'da yetiştirildiği düşünülmektedir. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle birlikte Avrupa'ya ve ardından tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde, kırmızı biber farklı iklimlerde ve bölgelerde yetiştirilmektedir ve dünya mutfaklarında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kırmızı Biberin Saklama Koşulları Kırmızı biber, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Eğer taze tutulması isteniyorsa, buzdolabında saklanabilir. Közlenmiş kırmızı biberler, hava geçirmez kaplarda dondurularak uzun süre saklanabilir. Konserve yaparak da uzun süre muhafaza edilebilir. |