Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli biber turşusu, su eklenmeden sadece domatesin suyunun kullanıldığı bir turşu çeşididir. İlk Türkler tarafından yapılan bu garnitür çeşidi, zamanla Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Günümüzde birçok turşu çeşidi bulunmaktadır ve bunlardan biri de domatesli biber turşusudur. Genellikle biber, lahana, kornişon ve havuç gibi sebzelerle yapılan turşular da mevcuttur. Turşular, kış aylarında yemeklerin yanında sıklıkla tüketilir ve Türk mutfağının önemli bir parçasıdır. Birçok hamur işiyle ve kısır gibi mutfağımıza özgü yemeklerle birlikte tüketilir. Ancak domatesli biber turşusu, daha çok sabah kahvaltılarında tercih edilen bir turşu çeşididir. Küçük sarı biberler ile yapılan bu turşunun tatlı ve acılı çeşitleri bulunmaktadır. Bu tercih kişisel zevke göre değişiklik gösterebilir.

Genellikle acılı olarak, yani acı biberle yapılan domatesli biber turşusu, domatesin biberin keskin acısını hafifletmesi nedeniyle oldukça lezzetlidir.

Domatesli Biber Turşusu Malzemeleri

  • Bir baş sarımsak
  • Bir kilogram küçük sarı biber
  • Üç kilogram domates
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Bir su bardağı üzüm sirkesi
  • Bir tatlı kaşığı toz şeker
  • Üç yemek kaşığı parçalınmış veya ufalanmış kaya tuzu

Domatesli Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle, her yörede farklı şekillerde yapılan turşu çeşitlerinin hepsi birbirinden lezzetlidir. Bugün sizlere anlatacağım turşu çeşidini denemenizi tavsiye ederim. Hem damak tadına önem verenler hem de turşu severler için denenmesi gereken bir lezzettir.

İlk olarak biberler temizlenip yıkandıktan sonra suyu süzülerek sapları temizlenir. Daha sonra domateslerin kabukları soyularak bir robot yardımı ile iyice ezilir ve püre haline getirilir. İsteğe göre kabuklu da yapılabilir. Tamamen damak zevkine bağlı olarak değiştirilebilir. Robotta çekilen domatesler geniş ve derin bir kap içerisine alınır. Biberler de robotta çekilir ve iyice ufaltılır. Daha sonra biberler de domatesin üzerine dökülür. İçerisine bir kaşık şeker, bir bardak sirke ve kabukları soyulmuş sarımsak dişleri doğranarak ilave edilir. Böylelikle sarımsaklar turşu içerisinde daha da lezzetli bir hale gelir. Kaya tuzu da ilave edilerek karıştırılır. Tuzunun az olup olmadığını suyundan tadarak anlayabilirsiniz.

Daha sonra bütün karışım derin bir tencere içerisine alınarak ağzı kapatılır ve bir gün yani yirmi dört saat boyunca bekletilir. Bu süre sonunda domateslerde oluşacak asitlenme azaldığında önceden ayarlanan cam kavanozlara yerleştirilir. Kavanozların kapaklarını kapatmadan her birinin içerisine zeytinyağı gezdirilir ve kapakları kapatılarak ters çevrili halde serin ve kuru bir yere konur. Bu arada kavanozlarda birer santim boşluk bırakılmalıdır ki şişme oluştuğunda hava için yer kalsın. Domatesli biber turşumuz artık kullanılacağı zamana kadar nemsiz, kuru ve serin bir yerde bekletilir. Daha sonra kullanmaya başladığınız kavanozu mutlaka açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın. Böylelikle bozulmasını engellersiniz.

Afiyet olsun.

Domatesli Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Gazı Etkileri ve Zararları

Biber Gazı Etkileri ve Zararları

Güncel

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri