Kırmızı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Kırmızı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Sosu

Kırmızı biber sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan ve özellikle kahvaltılarda tercih edilen lezzetli bir sostur. Yaz aylarında kırmızı biber ve domatesin bol olması nedeniyle bu sosun hazırlanıp kış aylarına saklanması oldukça mantıklıdır. Ayrıca yaz aylarında bu malzemelerin fiyatları daha uygun olduğundan ekonomik bir tercihtir. Kırmızı biber sosu, kızarmış sıcak ekmeğin üzerine sürülerek sade bir şekilde tüketilebileceği gibi, çeşitli yemeklerde ve mezelerde de kullanılabilir. Evde hazırlanan soslar, katkı maddesi içermediği için daha sağlıklıdır ve bu nedenle hazır soslar yerine ev yapımı soslar tercih edilmelidir. Soslar, küçük cam kavanozlara konularak buzdolabında rahatlıkla muhafaza edilebilir.

Kırmızı Biber Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg kırmızı köz biber
  • 3-4 adet domates
  • 5-6 adet chili biber
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 su bardağı iç ceviz
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet küp şeker

Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Kırmızı biber sosu için öncelikle biberlerin közlenmesi gerekir. Közleme işlemi için büyük marketlerde satılan ocak üstünde kullanılmak üzere satılan közleme tavaları tercih edilebilir. Kırmızı biberler, tercih edilirse fırında da közlenebilir. Közleme işlemi öncesinde kırmızı biberler iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Her bir biberin üzerine bıçakla birkaç delik açılmalıdır. Daha sonra biberler fırın tepsisine dizilerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Közlenen biberler fırından çıkarılarak soğuması için bir kenara alınır. Soğuduktan sonra kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanır. Kırmızı köz biberler robottan geçirilerek derin bir tencereye alınır.

Domatesler kabuklarıyla birlikte yıkanarak dörde bölünür ve robottan geçirilerek tencereye eklenir. Tencere ocağa alınarak yüksek ateşte sos pişirilmeye başlanır. Sarımsakların kabukları soyulur ve ince ince kıyılarak tencereye ilave edilir. Chili biberler saplarından ayıklanarak tencereye eklenir. Acı tat sevmeyenler chili biber kullanmayabilir ve onun yerine biraz kırmızı pul biber ekleyebilir. Sos kaynamaya başladığında içerisine limon suyu, zeytinyağı, tuz, baharatlar ve şeker ilave edilir.

Kırmızı biber sosu koyulaşmaya başladığında ocaktan alınır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilmesi için tencere içerisindeyken blenderdan geçirilir. İç cevizler çok kısa süre robottan geçirilerek iri parçalar halinde ufalanmalıdır. Robot kullanımı gerekmezse cevizler elle kırılarak da kullanılabilir. Sosun içerisine iç ceviz ilavesi yapılarak ocağın altı tekrar açılır. Sos yaklaşık 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve ilk sıcaklığını kaybetmesi için oda sıcaklığında bir müddet bekletilir. Sos durdukça kıvam bulacağı için sıcakken kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapakları kapatılarak her biri ters çevrilir ve karanlık bir yerde saklanır. Küçük boy kavanozlar tercih edilirse sos bozulmadan kısa sürede muhafaza edilir. Açılan sos kavanozları mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Biber Tohumu Ekimi ve Bakımı

Biber Tohumu Ekimi ve Bakımı