Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Kuru patlıcan ve biber dolması, Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak tüketilen, lezzetli ve doyurucu bir ana yemektir. Bu bölgelerde farklı yapım teknikleri ve tarifleri bulunmaktadır. Şimdi sizlere kuru patlıcan ve biber dolmasının genel tarifini paylaşacağım. Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Malzemeleri
İç Malzemesi
Sos Malzemesi
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Nasıl Yapılır? İlk olarak kuru patlıcanları ve biberleri bir tencereye alıp üzerine tuz ekleyerek su ile yaklaşık 15 dakika haşlıyoruz. Daha sonra dolmaları süzerek tencereden alıyoruz ve soğuk suda bekletiyoruz. Soğan, domates, kıyma, kırmızı biber, domates salçası, tuz, pirinç, nane, zeytinyağı, tereyağı ve nar ekşisini bir kabın içine ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Kuru biber ve patlıcanların içlerini hazırladığımız harç ile dolduruyoruz. Tencerenin içine, alta patlıcan ve üste biber olacak şekilde diziyoruz. Üzerine düz bir seramik tabak ters çevirip koyuyoruz. Dolmaların üzerine iki parmak geçecek kadar su ilave ediyoruz ve kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz. 40 dakika kaynatıyoruz. Ayrı bir kapta zeytinyağında kalan salçaları ocakta kavuruyoruz. Tencereden tabağı alıp üzerine bu sosu döküyoruz ve kuru patlıcan ile biber dolmalarını 25 dakika daha pişiriyoruz. Kuru patlıcan ve biber dolmaları, toplamda 40-45 dakika demlenir. Kuru patlıcan ve biber dolması hem yapması hem de yemesi keyifli bir yemektir. Kuru patlıcan ve biber dolmaları ister zeytinyağlı ister kıymalı olsun, oldukça lezzetli bir ana yemektir. Eğer sabrınız var ise bıçak kıyması kullanarak dolmaları hazırlayabilirsiniz. Antep biberi kullanacaksanız, acısına dikkat edin çünkü oldukça acı olabilir ve yenmesi zorlaşabilir. Kuru dolma yaparken iç harcını bir gece önceden hazırlayarak buzdolabında dinlendirirseniz, yağını ve baharatlarını daha iyi çekecek ve sosu daha lezzetli olacaktır. Püf Noktalar
Afiyet olsun. |