Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan ve Biber Dolması

Kuru patlıcan ve biber dolması, Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak tüketilen, lezzetli ve doyurucu bir ana yemektir. Bu bölgelerde farklı yapım teknikleri ve tarifleri bulunmaktadır. Şimdi sizlere kuru patlıcan ve biber dolmasının genel tarifini paylaşacağım.

Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Malzemeleri

  • 10 adet kuru patlıcan
  • 10 adet kuru biber
  • 3-4 parça etli kemik

İç Malzemesi

  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 500 gr pirinç
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 6 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 çay kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

Sos Malzemesi

  • 3-4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-2,5 su bardağı sıcak su

Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak kuru patlıcanları ve biberleri bir tencereye alıp üzerine tuz ekleyerek su ile yaklaşık 15 dakika haşlıyoruz. Daha sonra dolmaları süzerek tencereden alıyoruz ve soğuk suda bekletiyoruz. Soğan, domates, kıyma, kırmızı biber, domates salçası, tuz, pirinç, nane, zeytinyağı, tereyağı ve nar ekşisini bir kabın içine ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Kuru biber ve patlıcanların içlerini hazırladığımız harç ile dolduruyoruz. Tencerenin içine, alta patlıcan ve üste biber olacak şekilde diziyoruz. Üzerine düz bir seramik tabak ters çevirip koyuyoruz. Dolmaların üzerine iki parmak geçecek kadar su ilave ediyoruz ve kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz. 40 dakika kaynatıyoruz.

Ayrı bir kapta zeytinyağında kalan salçaları ocakta kavuruyoruz. Tencereden tabağı alıp üzerine bu sosu döküyoruz ve kuru patlıcan ile biber dolmalarını 25 dakika daha pişiriyoruz. Kuru patlıcan ve biber dolmaları, toplamda 40-45 dakika demlenir. Kuru patlıcan ve biber dolması hem yapması hem de yemesi keyifli bir yemektir. Kuru patlıcan ve biber dolmaları ister zeytinyağlı ister kıymalı olsun, oldukça lezzetli bir ana yemektir. Eğer sabrınız var ise bıçak kıyması kullanarak dolmaları hazırlayabilirsiniz. Antep biberi kullanacaksanız, acısına dikkat edin çünkü oldukça acı olabilir ve yenmesi zorlaşabilir. Kuru dolma yaparken iç harcını bir gece önceden hazırlayarak buzdolabında dinlendirirseniz, yağını ve baharatlarını daha iyi çekecek ve sosu daha lezzetli olacaktır.

Püf Noktalar

  • Kuru biber ve patlıcanların taze ve yeni ürün olması önemlidir. Aksi takdirde patlıcanlar zor pişer.
  • Patlıcanları suda bekletirseniz acı suyunu ve siyah rengini daha iyi atar.
  • Kullanacağınız kıymayı dana-kuzu karışık seçerseniz daha lezzetli olur.
  • Dolmalarınızı ağzına kadar doldurmayın, çünkü pirinç taşma yapabilir.
  • Kuru patlıcan ve biber dolmanızın suyunu mümkün olduğunca az ilave edin; su gerekirse daha sonra ilave edilebilir, dolmaların suyu tamamen çekmesi gerekiyor.
  • Soğanları doğramadan önce kabuklarını soyup bir saat buzdolabında bekletirseniz, doğrama sırasında gözleriniz yaşarmaz.
  • Sumak kuru dolmaya ekşilik verir. Ekşilik sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz, onun yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz. Nar ekşisi de zaten hafif bir ekşilik hissi verir.
  • Dolmaları pişirirken döküm veya teflon tencere tercih edebilirsiniz. Dolma bir taşım kaynadıktan sonra, en düşük ısıda, en kısık ateşte 25 dakikada tam anlamıyla pişirin. Düdüklü tencere de kullanabilirsiniz. Düdüklü tencerede su miktarını aynı oranda kullanarak pişirebilirsiniz.
  • Herkes farklı yöntemlerle dolma pişirebilir. Bu verdiğim ipuçları, dolmalarınızın daha lezzetli olmasına yardımcı olacaktır.
Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni