Kuru patlıcan biber dolması Türkiye'nin Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Bölgeler içinde farklı yapım şekil ve usulleri vardır. Şimdi sizlere kuru patlıcan biber dolması genel tarifini paylaşacağım.
Malzemeler:
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru biber
Etli kemik 3-4 Parça
İç Malzemesi:
1 gr orta yağlı kıyma
2 adet kuru soğan
500 gr pirinç
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
6 diş sarımsak
2 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 çay kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Sos Malzemesi:
3-4 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı Toz şeker
3 yemek kaşığı tereyağı
2-2,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
İlk olarak kuru patlıcanları ve biberleri bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuz ekleyip su ile yaklaşık 15 dakika haşlıyoruz. Sonrasında dolmaları süzerek tencerenin içerisinden alıyoruz. Her iki sebzeyi de haşlayıp soğuk suda bekletiyoruz. Soğan, domates, kıyma, kırmızıbiber ve domates salçasının bir kısmı, tuz, pirinç, nane zeytinyağı, tereyağını nar ekşisini pirinçlerin üzerine ilave edip karıştırıyoruz. Kuru biber ve patlıcanların bir kısmı dolacak bir şekilde doldurulur. Tencerenin içine, alta patlıcan üste biber olacak şekilde dizin. En üste düz bir seramik tabak ters çevrilip konur. Dolmaları 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir. Daha sonra dolmaların kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 40 dakika kaynatılır. Ayrı bir kapta zeytinyağında kalan salçalar ocakta kavrulur. Tencereden tabak alınıp üzerine bu sos dökülür. Kuru patlıcan ve biber dolmaları 25 dakika daha pişirilir. Kuru patlıcan ve biber dolmaları 40-45 dakika demlenir. Kuru patlıcan ve biber dolması yapması kadar yemesi de bir o kadar kadar zevkli bir yemek. Kuru patlıcan ve biber dolmaları İster zeytinyağlı olsun ister kıymalı olsun çok lezzetli bir ana yemektir. Sabrınız var ise bıçak kıyması ile kuru patlıcan ve biberleri yapabilirsiniz. Eğer antep biberinden yapacaksanız kesinlik ile acısına çok dikkat edin çünkü biber oldukça acı oluyor. Ve yenmesi sıkıntı olabilir. Kuru dolma yaparken iç harcını 1 gece önceden hazırlayarak 1 gece süresince buzdolabında dinlendirin. Bu sayede yağını ve baharatlarını çekerek sosu daha da lezzetli bir hale getiriyor.
Püf noktalar:
Kuru biberleri ve patlıcanları yeni ürün olması önemli olur. Aksi durumda patlıcanlar çok zor pişiyor.
Patlıcanları suda bekletirseniz acı suyunu ve siyah rengini daha iyi atar.
Kullanacağınız kıymayı dana-kuzu karışık şekilde seçerseniz daha iyi olur.
Dolmalarınızı ağzına kadar doldurmayın. Çünkü pirinç taşma yapar.
Kuru patlıcan biber dolmanızın suyunu mümkün olduğunca az ilave etmeye çalışın, su gerekirse daha sonra ilave edilebilir, dolmaların suyu tamamen çekmesi gerekiyor.
Soğanı doğramadan önce kabuklarını soyarak 1 saat buzdolabında bekletirseniz, soğanları doğrarken gözleriniz yaşarmaz.
Sumak kuru dolmaya ekşilik verir. Ekşilik sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz, onun yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz. Nar ekşiside zaten hafif bir ekşilik hissi veriyor.
Dolmaları pişirirken döküm veya teflon tencere tercih edebilirsiniz. Dolma bir taşım kaynadıktan sonra, en düşük ısılı gözde, en kısık ısıda, 25 dakikada tam anlamı ile pişirin. Düdüklü tencerede kullanabilirsiniz. Düdüklü tencerede su miktarını aynı oranda kullanarak pişirebilirsiniz.
Herkes farklı yöntemlerde dolmayı pişirebilir. Bunlar benim ufak ipuçlarımdı.
Afiyet olsun
Son Güncelleme : 27.04.2021 20:29:05
Kuru Patlıcan Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Kuru Patlıcan Biber Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kapya Biber
Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C K ve P vitamini bulunduran bu biber insan sağlığı üzerinde çok etkili ve faydalıdır. Hastalı...
Rüyada Yeşil Biber Görmek
Rüyada Yeşil Biber Görmek, Rüyada yeşil biber görmenin birden fazla anlamı bulunmaktadır ve bu anlamlar rüya sahibi kişinin gördüğü diğer simgelere göre değişmektedir. Rüyada görülen yeşil biber genel olarak, çekilecek zorlukların, sıkıntıların, ...
Rüyada Biber Görmek
Rüyada biber görmek, kişinin cinsiyetine, yaşadığı kültüre ve gerçek hayatta yaşadığı olaylara göre farklı şekiller de alimler tarafından yorumlanmaktadır. Rüyada biber görmek, insanın çok hırs yapması ve bu hırsın hayatta daima başarıların art arda...
Çarliston Biber
Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmaktadır. Yemeklerde sebze olarak ya da baharat olarak tüketimi yaygındır. İçeriğindeki C vitamin...
Domatesli Biberli Et Kavurma
Domatesli Biberli Et Kavurma: Domatesli biberli et kavurma evimizin ana yemeklerinden biridir. Lezzeti en bilindik ve soframızdan eksik olmayan domatesle, biberin, kırmızı etinize eklenmesi ile yapılır. Hem lezzet hem görüntü olarak gönül rahatlığı ...
Biber
Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz ...
Pul Biberli Yoğurt
Pul biberli yoğurt, özellikle kilo vermek isteyen kadınlar tarafından yaygın şekilde kullanılan, kullanımı ve hazırlanması kolay bir kür tarifidir. Daha çok göbek bölgesinde biriken yağları eritmek için etkili olan pul biberli yoğurt, 2 hafta boyunca...
Cin Biber
Cin biber, süs biberi olarak ta bilinen biber türüdür. Bu biberler genellikle turşu yapımında, ezme yapımında kullanılır. Capsicum frutescens çok yıllık çalımsı gövdeye sahip olan, sarı, yeşil ve kırmızı renkteki sivri ya da tombul biçiminde küçük ac...
Biberli Tavuk Sote
Biberli Tavuk Sote, sote ya da sote etmek kızgın tavada yüksek ateş ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem daha çok et ve tavuk türlerinin pişirilmesinde kullanılır. İçeriğindeki mineralleri ve vitaminleri koruyarak tavukların daha kısa sürede pişiri...
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisindeki aylarda dikilmesi tavsiye edilmektedir.Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Biber tohumu ekim derinl...
Biber Turşusu
Biber Turşusu, Günümüzde pek çok sebzenin turşusu yapılmaktadır. Özellikle kış aylarına yapılan hazırlıklar arasında turşu hemen hemen ilk sırada gelmektedir. Hemen hemen her evde yapılmakta olan turşular hem karışık hemde ayrı ayrı yapılmaktadır. Tu...
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı biber közlemesi, kırmızı biber Anadolu'nun her bölgesinde severek tüketilir. Közlenmiş biber hemen her sofrada salata ve meze olarak, kabul günlerinde ise ikramlık olarak hazırlayabileceğiniz sayısız seçeneği size sunan eşsiz lezzette bir sun...
Kapya Biber
Rüyada Yeşil Biber Görmek
Rüyada Biber Görmek
Çarliston Biber
Domatesli Biberli Et Kavurma
Biber
Pul Biberli Yoğurt
Cin Biber
Biberli Tavuk Sote
Biber Tohumu
Biber Turşusu
Kırmızı Biber Közlemesi
Kırmızı Biber Turşusu
Yoğurt Limon Pul Biber
Acı Biberli Domates Sosu
Biber Yetiştiriciliği
Pul Biber
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Biberli Ekmek Hamuru
Kırmızı Biber Sosu
Fırında Biber Dolması
Kırmızı Biber
Dolmalık Biber
Biberli Tuzlu Kurabiye
Dolma Biber
Biber Sosu
Biber Kızartması
Biberli Yoğurt
Domatesli Biberli Poğaça
Biberli Yumurta
Popüler İçerik
Kırmızı Biber Turşusu
Kırmızı Biber Turşusu, Kış aylarının gelmesi ile her evde bir turşu telaşı başladı. Klasik salatalık turşusu ve karışık turşular her evde her kış zevk...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber: Yoğurt, harika bir protein kaynağı olup metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Pul biberin yağ yakıcı özelliği vardır....
Acı Biberli Domates Sosu
Acı Biberli Domates Sosu: ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumu...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği; Dünyada üzerinde yetiştirilen 12.000.000 ton biberin yaklaşık olarak %23’ü Çin'de, %10’u Türkiye’de, %9’u Nijerya’da yetiştiril...
Pul Biber
Pul Biber, Çoğunlukla sıcakta kurutularak yapılan pul biber, tat ve lezzeti arttırmak amacıyla yemeklerde ve kızartmalarda çeşni olarak kullanılmak...
Biberli Ekmek Hamuru
Biberli Ekmek Hamuru, Biberli ekmek, gerek misafirlerimiz için, kadınların günlerinde veya bir sabah kahvaltısı, ikindi çayı için yapabileceğimiz bir ...
Kırmızı Biber Sosu
Kırmızı Biber Sosu, ev hanımları tarafından sıklıkla hazırlanan bir sostur. Kırmızı biber ve domates kışın bulunmadığı için yaz aylarında hazırlanıp k...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022