Acı Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Acı Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Sosu, Ege yöresinde yapılan pratik ve lezzetli bir sostur. Acı biber ve rendelenmiş domates ile hazırlanıp kavanozlara koyduğumuz bu sos, kışın pilav yanında veya bayanların kadın toplantılarında bir tabak kısır yanında süper gider. Bu harika sos, kış aylarında yenmesi için yapılıyor ve uzun süre dayanıklı oluyor. Acı biberli, domatesli sosumuz et yemeklerinin yanında, kahvaltıda veya meze olarak tüketilebilir. Bu aylarda domates çok lezzetli ve uygun fiyatlıdır; tam acı biberli, domatesli sos yapma zamanıdır. Eğer acıyı seviyorsanız, bu sos tam size göredir. Sabahları bu acı biberli sos kahvaltı sofranızın vazgeçilmezi olacaktır. Dilerseniz servis yapacağınız zaman içine biraz çekilmiş ceviz ve baharat ilave edebilirsiniz. Bu yapacağımız sos, pişirilmeden sadece konserve olarak yapılır.

Acı Biberli Domatesli Sosun Malzemeleri
  • 500 gr yeşil acı süs biberi
  • 2 kg olgunlaşmış armut domates rendesi
  • 6-7 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı turşu tuzu (kaya tuzu)
  • ½ çay bardağı elma sirkesi (üzüm sirkesi de olabilir)
Acı Biberli Domates Sosu Nasıl Yapılır?

İlk başta ellerinize eldiven takmalısınız; acı biberlerden elinizin yanmaması için. Yeşil biberleri bir büyük kabın içinde bol su ile temizce yıkayın, saplarını kesin ve istediğiniz boyutta biberleri doğrayın. Domatesleri iyice yıkayın, kabuklarını soyun ve bir büyük bir kabın içerisine rendeleyin. Domateslerin üzerine doğradığınız acı biberleri ilave edin ve büyük bir servis kaşığı ile karıştırın. Bir büyük cam kavanoza acı biberli domates karışımını doldurun, çok dolu olmasın. Şişeye koyduğunuz sosun içine doğradığınız sarımsakları ilave edin, ardından kaya tuzunu ve sirkeyi ekleyip karıştırın. Şişenin ağzını bir temiz tülbentle kapatın ve bir köşeye koyun, bir gün bu şekilde bekletin. Ertesi gün şişenizi alın ve sosun tadına bakın; tuzu ve sirkesi yeterli değilse ilave edebilirsiniz. Acı biberli domatesli sosu 1 kiloluk şişelere doldurun ve şişelerin yıkanıp temizlenen yeni kapaklarını sıkıca kapatın. İsterseniz sosu yarım litrelik şişelere doldurabilirsiniz. Derin şişelerin sığacağı bir tencereye şişelerin ağzı aşağıya gelecek şekilde yerleştirin ve şişelerin yarısına gelecek kadar su doldurun. Tencereyi ocağa alın ve harlı ateşte suyu kaynatın, su kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynamasını bekleyin. Kaynama işlemi bittiğinde, şişeleri suyun içinde alarak kapakları aşağı gelecek şekilde bir köşeye koyun. Bu şekilde bir gece beklesin; sabah şişelerin ağzında su akmamışsa acı biberli domates sosunuz olmuştur. Fakat şişelerin ağzında su akmışsa, bu demektir ki şişelerin ağzı iyi kapanmamış ve içindeki hava alınmamış. Kaynattığınız şişelerde sorun yoksa, şişeleri düz çevirip güneş almayan bir yerde saklayın. Acı biberli domatesli sosunuz hazırdır, yemek için kapağını açtıktan sonra dolapta bir ay dayanır.

Ekstra Bilgiler

Bu sosun yapımında mutlaka olgun ve lezzetli domatesler kullanmalısınız. Ayrıca, acıyı sevme derecenize göre biber miktarını ayarlayabilirsiniz. Daha hafif bir sos için acı biber miktarını azaltabilir veya tatlı biber ekleyebilirsiniz. Sosun içine ekleyeceğiniz zeytinyağı, sosun daha yumuşak ve parlak olmasını sağlayacaktır. Eğer sosu daha uzun süre saklamak istiyorsanız, şişeleri kaynattıktan sonra vakumlayarak saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sırrı

11 Temmuz 2024 Perşembe

Acı biberli domates sosunu yaparken şişeleri kaynattıktan sonra kapaklarının iyi kapandığından nasıl emin olabilirim? Ve eğer şişeler vakumlanmamışsa, sosun bozulma riskini nasıl azaltabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sırrı, şişelerin kapaklarının iyi kapandığından emin olmak için kapakları kapattıktan sonra şişeleri ters çevirip bir süre bekletebilirsin. Eğer kapaklardan sızma yoksa, kapaklar iyi kapanmış demektir. Ayrıca, kapakların ortasına bastırdığında oynama olmaması da vakumun sağlandığını gösterir.

Eğer şişeler vakumlanmamışsa, sosun bozulma riskini azaltmak için buzdolabında saklayabilirsin. Alternatif olarak, sosu daha kısa sürede tüketmeye özen göstererek ve temiz kaşık kullanarak kontaminasyon riskini en aza indirebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri