Domates Kırmızı Biber Sosu Domates kırmızı biber sosu; makarna, patates kızartması gibi yemeklerin yanında sunulabilecek en ideal soslardan biridir. Çok sevilen bir sos türü olmakla birlikte soğan, sarımsak ve acılı çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca katkı maddesi içeren ürünleri sevmeyen insanlar, bu sosu ketçap niyetine de kullanabilmektedir. Domates Kırmızı Biber Sosu Gerekli Malzemeler
Domates Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır? Öncelikle, domates ve biberlerin sap kısımları kesilip biberlerin tohumları temizlenir. Domates ve biber kabukları sos içinde rahatsız edici olabileceği ve kıvamı bozabileceği için soyulmaları önerilir. Biberler, pişirme işleminden sonra soyulacaktır. Temizlenmiş biberler, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Fırın, ızgara modunda 180-200 derece sıcaklıkta, biberlerin her yerinin eşit derecede pişmesi sağlanarak pişirilir. Pişirme işlemi sırasında biberlerin ters çevrilmesi gereklidir. Daha sonra kabukları soyulan biberler, orta kalınlıkta doğranır. Domatesler de soyulduktan sonra küp şeklinde doğranır. Sarımsaklar, kokusu çıkana kadar sıvı yağda kavrulur. Üzerine doğranmış domatesler eklenir. Ardından kırmızı biber, tuz, sirke ve şekerler de eklenir. Bütün malzemeler, birkaç dakika alt üst edilerek karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır. Ara sıra karıştırılarak yaklaşık 2 saat boyunca kıvam alması beklenir. Pişirme işleminin ardından püre haline gelmesi için karıştırıcı ile ezilir. Hazırlanan sos, vakit kaybetmeden sterilize edilmiş kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapağı sıkıca kapatılmalı ve taşması engellenmelidir. Kavanozlar ters çevrilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra domates kırmızı biber sosu servise hazır olacaktır. Ekstra Bilgiler Bu sos, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilirse 6 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Ayrıca, sosun içerisine acı biber veya baharatlar ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Domates kırmızı biber sosu, sadece makarna ve patates kızartmasıyla değil, et ve tavuk yemekleriyle de mükemmel uyum sağlar. |