Biber Salçası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Biber Salçası Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salçası

Biber salçası, yapılışı kolay olan ve hazır olarak almanın yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz, yemeklerinizi tatlandırmak için kullanılan lezzetli bir salçadır. Biber salçası yapımında kullanılan biberlerin kırmızı olmasına ve acı olmasına özen gösterilmelidir. Acı biber salçası yemeklere ayrı bir tat katar. Bu makalede biber salçası nasıl yapılır, yapılışındaki aşamalar ve içerikte kullanılan malzemeleri sıralayacağız. Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin.

Biber Salçası Yapılışında Kullanılan Malzemeler

  • 15 kilo kırmızı biber
  • 5 kilo olgun domates
  • 3 kilo acı biber
  • 5 yemek kaşığı turşuluk tuz

Biber Salçası Nasıl Yapılır?

Biber salçası yapımına ilk olarak biberlerin saplarını keserek ve tohumlarını çıkararak başlayın. Domateslerle beraber iri parçalar halinde doğrayın. Büyük bir tencereye veya iki tencereye doğranan domatesleri ve biberleri koyun. Su ilave etmeden, önce kısık ateşte, daha sonra ise orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Bu işlemi düdüklü tencerede 15 dakika pişirerek de yapabilirsiniz. Pişen malzemeleri robotta iyice parçalayın veya el mikseriyle tencerede püre haline getirin. Bu işlemden sonra isterseniz tekrar ince bir süzgeçten geçirin. Püre haline getirilen biberleri kalın tabanlı bir tencereye alın. Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşte bırakın ve suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynamaya bırakın. Kaynatırken içine bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramaz. Dibini tutmaması için ara sıra karıştırmanız gerekmektedir. Bu süreç yaklaşık olarak 2,5 saat sürecektir. Tencereye koyulan malzemeler hemen hemen yarıya gelene kadar pişmelidir. Tencereyi ocaktan almadan önce azar azar tuz ilave ederek salçanın tuz miktarını ayarlayın. Biraz tuzlu olması salçanın daha dayanıklı olmasını sağlar. Hazırlanan salçanın suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun ve üstünü tülbent ile örtün. Güneş alan bir yerde arada sırada karıştırarak birkaç gün bekletin. İstediğiniz kıvama gelene kadar güneşte bırakmanız yeterli olacaktır. Daha sonra steril edilmiş kavanozlara bölün ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Kapağını sıkıca kapatmak gerekir. Açılmış kavanozları buzdolabında saklamalısınız.

Biber Salçası Yapılışında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • İlk anda açık kırmızı olan biber salçası, piştikçe koyulaşıp güzel bir renk alır.
  • Tepside bekletme süresi birkaç gün daha uzun olabilir, salça bekledikçe kıvamı ve rengi daha güzel olacaktır. Ancak mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı unutmamalısınız.
  • Salçanın üzeri yağla kaplanması, salçanın hava alıp bozulmasını önlemektedir; bunu hazır aldığınız salçalara da uygulamanız gerekir. Bu şekilde bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan salçayı hazırlayın.
  • Çok sık salça kullanmıyorsanız eğer, daha küçük kavanozlara bölün. Böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olursunuz.
  • Kırmızı biber ve domatesler Eylül ayının sonuna doğru daha olgun ve güzel olacaktır. Mümkünse bu ayda yapmayı tercih etmelisiniz.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

  • Salçanın uzun süre dayanıklılığını artırmak için kavanozların tamamen steril olduğundan emin olun.
  • Zeytinyağı yerine ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz, ancak zeytinyağı salçanın lezzetini ve dayanıklılığını artırır.
  • Salçayı serin ve karanlık bir yerde saklayarak bozulmasını önleyebilirsiniz.
  • Farklı aromalar katmak isterseniz, pişirme aşamasında birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biberli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Lor Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Biberli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Tuzlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Tuzlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri