Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Biber

Dolmalık biber, Türk mutfağında sıkça kullanılan ve dolma yapımında tercih edilen bir sebzedir. Zeytinyağlı ya da kıymalı olarak yapılan dolmalar, hem hazırlanışının kolaylığı hem de lezzetiyle öne çıkar. Dolmalık biber seçerken, mümkün olduğunca küçük ve alt tabanı düz olanları tercih edilmelidir. Bu sayede biberler daha rahat doldurulabilir ve pişirme esnasında daha iyi sonuç verir.

Dolmalık biberler öncelikle yıkanmalı ve ardından tohumları temizlenmelidir. Biberlerin sap kısmının düzgün bir şekilde çıkarılması, tohumların biberin içine daha az kaçmasını sağlar. Bu da dolmanın daha lezzetli olmasına katkıda bulunur. Zeytinyağlı dolma yaparken, biberlerin sapının etrafı yuvarlak kesilip alt kısmındaki tohumlar bıçak yardımıyla alınarak kapak yapılabilir. Etli dolma yapımında ise biberlerin ağzı yuvarlak şekilde kesilmiş domateslerle kapatılır.

Dolmalık biber aynı zamanda harika turşuların da yapımında kullanılabilir. Görsel ve damak lezzetine hitap eden bu turşular, yemek masalarınızı süsler.

Dolmalık Biberli Dolma Malzemeleri

  • 1 kilo orta boy dolmalık biber
  • Adet başına bir yemek kaşığı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • Bir demet dereotu
  • Karabiber
  • Nane
  • Kimyon
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Kuș üzümü (İsteğe bağlı)
  • Tuz

Dolmalık Biberli Dolma Nasıl Yapılır?

Biberlerin tohumları, sap kısımları oval şekilde kesilerek çıkarılır. Saplar kısaltılır ve tohumlar alt kısmından kesildikten sonra kapak olarak kullanılır. İki adet soğan ince ince doğrandıktan sonra sıvı yağ ile kavrulur. Bu arada pirinçler temiz suyu çıkana kadar yıkandıktan sonra kavrulan soğanlara eklenerek birkaç dakika kavrulur. Ocaktan alınan pirinç karışımına dilendiği kadar baharat eklenir. Son olarak ince ince doğranmış dereotu da eklenerek iç malzeme hazırlanır.

Biberler bir tatlı kaşığı yardımıyla pirinç malzemesi ile doldurulur. Burada önemli olan, biberlerin içinin çok sıkı doldurulmamasıdır. Aksi halde pişerken biberlerden pirinçler dışarı çıkar. Doldurulan biberler daha önce hazırlanan kendi sap kapaklarıyla kapandıktan sonra derin bir tencereye sıralanır. En son biberlerin üstüne gelecek kadar ılık su konulur ve orta ateşte pişirilir. Yaklaşık yarım saat pişen biberler ocaktan alınır.

Tencerenin sapları alüminyum folyo ile sarılır ve 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir. Pişen biberleri borcama dizerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Yoğurt Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biberli Yoğurt Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biberli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri