Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Dolmalık Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık biber ile zeytinyağlı ya da kıymalı dolma yapılabilir. Tercihinize bağlı olarak yapılabilecek bu iki dolma şekli de hazırlanışı kolay bir o kadar da lezzetlidir. Dolmalık biber alırken mümkün olduğuna küçük ve alt tabanı düz olanlar seçilmelidir. Biberler önce yıkanmalı sonrasında ise tohumları temizlenmelidir. Biberlerin sapının olduğu bölüm ne kadar düzgün çıkartılırsa tohumlar da biberin içine daha az kaçar. Böylece dolma biber yemeği daha lezzetli olur. Genelde zeytinyağlı dolma biberde biberlerin sapının etrafı yuvarlak kesilip alt kısmında bulunan tohumlar bıçak yardımıyla alınarak kapak yapılabilir. Etli dolmalık biber yemeğinde ise biberlerin ağzı yuvarlak şeklinde kesilmiş domateslerle kapılır. Dolmalık biberden harika turşularda yapılabilir. Hem görsel hem de damak lezzetine hitap eden bu turşuyla yemek masalarınızı süsleyebilirsiniz.

Dolmalık Biberli Dolma Malzemeleri
  • 1 kilo orta boy dolmalık biber
  • Adet başına bir yemek kaşığı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • Bir demet dereotu
  • Karabiber
  • Nane
  • Kimyon
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Kuş üzümü (İsteğe bağlı)
  • Tuz
Dolmalık Biberli Dolma Nasıl Yapılır?

Biberlerin tohumları sap kısımları oval şeklinde kesilerek çıkartılır. Sapları kısaltılır ve tohumlar alt kısmından kesildikten sonra kapak olarak kullanır. İki adet soğan ince ince doğrandıktan sonra sıvı yağ ile kavrulur. Bu arada pirinçler temiz suyu çıkana kadar yıkandıktan sonra kavrulan soğanlara eklenerek birkaç dakika kavrulur. Ocaktan alınan pirinç karışımına dilendiği kadar baharat eklenir. Son olarak ince ince doğranmış dere otu da eklenerek iç malzeme hazırlanır. Biberler bir tatlı kaşığı yardımıyla pirinç malzemesi ile doldurulur. Burada önemli olan biberlerin içinin çok sık doldurulmamasıdır. Aksi halde pişerken biberlerden pirinçler dışarı çıkar. Doldurulan biber daha önce hazırlanan kendi sap kapaklarıyla kapandıktan sonra derin bir tencereye sıralanır. En son biberlerin üstüne gelecek kadar ılık su konulur ve orta ateşte pişirilir. Yaklaşık yarım saat pişen biberler ocaktan alınır. Tencerenin sapları alüminyum folyo ile sarılır ve 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir. Pişen biberleri borcama dizerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Dolmalık Biber Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Acı Biber Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Biber Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Biber Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biber Tohumu Ekimi ve Bakımı

Biber Tohumu Ekimi ve Bakımı

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Pul Biber Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Gazı Etkileri ve Zararları

Biber Gazı Etkileri ve Zararları