Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması

Kırmızı biber dolması, sonbahar ayları başta olmak üzere her mevsim yapılabilecek bir dolma türüdür. Diğer sebze dolmalarından farklı olarak fırına da atılabilir. Hem etli hem de zeytinyağlı olarak yapılan bu dolma, tek başına hazırlanabileceği gibi diğer dolmalara renk ilavesi olarak da aynı tencerede beraber pişirilebilir. Zevke göre nar ekşisi ekseriyette etli olanlara konulsa da, zeytinyağlı kırmızı biber dolmasına da yakışır.

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

  • 500 gram kırmızı biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tane kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tane domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yeteri miktarda tuz
  • Domates (kapak yapmak için)

Pișirmek İçin

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça

Kırmızı biberlerin başları kesilip çekirdekleri temizlenir. Güzelce yıkanır ve süzülür. Derin bir kabın içerisine 1 adet kuru soğan ve domates küp küp doğranıp konur. Pirinçler yıkanıp kaba eklenir. Kuş üzümü, kuru nane, tuz, tarçın, karabiber, 2 kaşık salça ve zeytinyağı da kabın içerisine konur, iyice karıştırılır. Hazırlanan harç ile biberlerin içleri bir kaşık yardımıyla doldurulur. 1 adet domates, biberlerin ağızlarının ebadında dilimlenip dolmalara kapak yapılır.

Bir tencerede 1 kaşık salça, biraz zeytinyağı ile kızartılıp üzerine 2 su bardağı su eklenir. Dolmalar bu tencerenin içerisine dizilip ocağa konur. Dolmanın suyu kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Daha sonra ateş kısılıp dolmalar pişmeye bırakılır. Suyu az gelirse sıcak su takviyesi yapılabilir. Dolmalar piştikten sonra tencere, uygun bir fırın tepsisine ters çevrilerek dolmalar suyuyla beraber tepsiye konur. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15 dakika daha pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

Etli Kırmızı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

  • 1 kg kırmızı biber
  • 100 gr kıyma
  • 2,5 su bardağı kırık pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tercihe göre 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Tuz

Kırmızı biberlerin başları bir bıçak yardımıyla kesilir, çekirdekleri temizlenir. Yıkanıp süzülür. Kuru soğan ve maydanozlar küçük küçük doğranır. Derin bir kabın içerisine kıyma, yıkanmış pirinç, doğranmış soğan, maydanoz, salça ve tüm baharatlar konup harmanlanır. Tercih edilirse biraz da sumak atılabilir. Biberlerin içleri üzerlerinde biraz boşluk kalacak şekilde doldurulur. Bir tencerenin içine dizilir. Üzerlerine yeterli miktarda sıvı yağ gezdirilir. Biberlerin üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su dökülüp pişirilmeye bırakılır. 40-45 dakika sonra altı söndürülüp demlendirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Kırmızı biber dolması, özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında sıkça tercih edilen bir yemektir. İçerisindeki malzemeler ve pişirme yöntemleri bölgesel farklılıklar gösterebilir. Bazı tariflerde dolmanın iç harcına ceviz veya çam fıstığı da eklenir, bu da dolmaya farklı bir aroma katar. Ayrıca, dolmalar pişerken üzerine limon dilimleri eklemek de yaygın bir yöntemdir ve yemeğin lezzetini artırır.

Besin Değeri

Kırmızı biber dolması, vitamin ve mineral açısından zengin bir yemektir. Kırmızı biber, A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Etli dolmada kullanılan kıyma, protein ihtiyacını karşılarken, zeytinyağlı dolma ise sağlıklı yağlar içerir. Üzüm ve kuru nane gibi malzemeler yemeğin besin değerini daha da artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Acı Biber Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salatası Tarifi ve Malzemeleri