Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı biber dolması, sonbahar ayları başta olmak üzere her mevsim yapılabilecek bir dolma türü. Diğer sebze dolmalarından farklı olarak fırına da atılıyor. Hem etlisi hem de zeytinyağlısı yapılan dolma tek başına yapılacağı gibi diğer dolmalara renk ilavesi olarak da aynı tencerede beraber pişirilebilir. Zevke göre nar ekşisi ekseriyette etli olanlara konulsa da zeytinyağlı kırmızı biber dolmasına da yakışıyor.

Zeytinyağlı kırmızı biber dolması nasıl yapılır?
  • 500 gram kırmızı biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tane kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tane domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yeteri miktarda tuz
  • Domates (Kapak yapmak için)
Pişirmek için
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
Kırmızı biberlerin başları kesilip çekirdekleri temizlenir. Güzelce yıkanır ve süzülür. Derin bir kabın içerisine 1 adet kuru soğan ve domates küp-küp doğranıp konur. Pirinçler yıkanıp kaba eklenir. Kuş üzümü, kuru nane, tuz, tarçın, karabiber, 2 kaşık salca ve zeytinyağı da kabın içerisine konur, iyice karıştırılır. Hazırlanan harç ile biberlerin içleri bir kaşık yardımıyla doldurulur. 1 adet domates, biberlerin ağızlarının ebadında dilimlenip dolmalara kapak yapılır. Bir tencerende 1 kaşık salca, biraz zeytinyağı ile kızartılıp üzerine 2 su bardağı su eklenir. Dolmalar bu tencerenin içerisine dizilip ocağa konur. Dolmanın suyu kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Daha sonra ateş kısılıp dolmalar pişmeye bırakılır. Suyu az gelirse sıcak su takviyesi yapılabilir. Dolmalar piştikten sonra tencere, uygun bir fırın tepsisine ters çevrilerek dolmalar suyuyla beraber tepsiye konur. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15 dk. Daha pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

Etli kırmızı biber dolması nasıl yapılır?
  • 1 kg kırmızı biber
  • 100 gr kıyma
  • 2,5 su bardağı kırık pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tercihe göre 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Tuz
Kırmızı biberlerin başları bir bıçak yardımıyla kesilir, çekirdekleri temizlenir. Yıkanıp süzülür. Kuru soğan ve maydanozlar küçük küçük doğranır. Derin bir kabın içerisine kıyma, yıkanmış pirinç, doğranmış soğan, maydanoz, salca ve tüm baharatlar konup harmanlanır. Tercih edilirse biraz da sumak atılabilir. Biberlerin içleri üzerlerinde biraz boşluk kalacak şekilde doldurulur. Bir tencerenin içine dizilir. Üzerlerine yeterli miktarda sıvı yağ gezdirilir. Biberlerin üzerini geçmeyecek şekillde sıcak su dökülüp pişirilmeye bırakılır. 40-45 dk. Sonra altı söndürülüp demlendirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Kırmızı Biber Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biberli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Cin Biber Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Biber Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bonfile Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bonfile Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Biberli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri