Biber Yetiştiriciliği ve Bakımı
20 Haziran 2024

Biber Yetiştiriciliği ve Bakımı

Dünya Üzerinde Biber Üretimi

Dünyada yaklaşık olarak 12.000.000 ton biber üretilmektedir. Bu üretimin %23'ü Çin'de, %10'u Türkiye'de, %9'u Nijerya'da gerçekleşmektedir. Türkiye’de yılda üretilen 1.200.000 ton biberin %60'ını sivri biber, %28'ini dolmalık biber, %4'ünü çarliston biber, %8'ini kaypa, domates biberi, kurutmalık biberler ve pul biber elde etmeye uygun biberler oluşturmaktadır.

Biberin Besin Değeri ve Kullanım Alanları

Biber düşük kalorili olup A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Biberler taze, pişmiş, konserve, salça, turşu, sos, ketçap, konsantre domates çorbaları, hazır çorbalar, sucuk, tarhana, pastırma, çocuk maması, zeytinlerin içinde, peynirlerde, dondurulmuş gıda şeklinde, kurutularak, toz ve pul biber yapımında, boya sanayinde ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır.

İklim İstekleri

Biber, sıcağı seven bitkiler grubunda yer alır. Optimal büyüme sıcaklığı, kısmen ışık yoğunluğu, toprak ve hava nemi gibi çevresel faktörlere bağlıdır. Biberin optimal büyüme sıcaklığı 18-26 °C'dir. Biber erken dönemde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin yüksek, besin maddelerinin yeterli olduğu ve hava sıcaklığının 24-26 °C olduğu zamanlarda iyi bir gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 °C, gece sıcaklığı 15-17 °C olduğunda büyüme iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 °C ve gece sıcaklığının 15 °C'nin altına düştüğü zamanlarda ise bitki büyümesi yavaşlar ve döllenme sorunları yaşanır.

Toprak İstekleri

Organik madde bakımından zengin, çeşitli besin maddelerini bulunduran, tınlı, tınlı kumlu, su tutma kapasitesi iyi, hızlı ısınabilen, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için oldukça uygundur. Ağır killi ve çok su tutan topraklar ile tamamen kumlu olan topraklar biber yetişmesine uygun değildir. Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek oranda bulunmasını istemesine rağmen yetersiz drenajı olan ağır topraklarda yüksek oranda sudan etkilenir. Toprak pH'sı optimum 5,6-6,8 olmalıdır. PH=5,2'den düşük olan topraklar uygun değildir. Yüksek pH durumunda ise P, Fe, Mn, Zn, Cu gibi mikro elementlerin alımında azalma olur. Biber, toprak tuzluluğuna karşı oldukça duyarlıdır. Toprak EC'si 1,5 mS'un altında olmalıdır.

Su İstekleri

Biber, suyu oldukça fazla seven bir bitkidir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin %70-80'i, hava oransal neminin %60-70'i oranında bulunmalıdır. Nemli koşullarda kök aktivitesi yükselir. Nemin yetersiz olduğu durumlarda büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökümleri oluşur. Uzun süre su verilmezse önemli oranda verim kaybı meydana gelir. Suyun düzenli ve belirli aralıklarla verilmesi gerekmektedir. İlk çiçeklenmenin meydana geldiği zamanlarda bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu nedenle bu dönemde sık sulamalar yapılabilir. Kökler çok suya da duyarlıdır, çabuk çürür ve hastalanır. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve yoğun bir şekilde suya ihtiyaç duyar. Meyveye bağlama döneminde yoğun yağışlar cılız meyve bağlamaya sebep olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı daha hassas hale gelir. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.

Fide Yetiştirme

Tohumların çimlenme oranının %100 olması istenir. Hibrit tohumlarda çimlenme oranının %97'den az olmaması istenir. Standart biber tohumlarında ise bu oran %80'in altına düşmemelidir. Bu nedenle 1 dekara gereken fide için tohumların çimlenme oranı göz önüne alınarak belirli miktarlarda fazla ekim yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Et Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Ekmek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Kızartması Tarifi ve Malzemeleri