Zeytinyağlı Biber Dolması Zeytinyağlı biber dolması, Türk mutfağının en lezzetli ve sağlıklı yemeklerinden biridir. Dolma, farklı sebzelerle hazırlanabilse de, biber dolması zeytinyağı ile yapıldığında hafif ve besleyici bir seçenek sunar. Bu makalede, zeytinyağlı biber dolmasının nasıl yapılacağını detaylarıyla anlatacağım. Zeytinyağlı Biber Dolması Malzemeleri
Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır? Biberler güzelce yıkanır ve temizlenir. Bu sırada iç malzemeler hazırlanır. Pirinçler yıkanıp süzgeçten geçirilir. Soğanların kabukları soyulup yıkanır ve ince ince doğranır. Domatesler yıkanır ve rendelenir. Dereotu ince kıyım doğranır. (Bir kısmı iç malzemeye, bir kısmı ise dolma piştikten sonra üzerine serpilecek.) Soğanlar zeytinyağında kavrulur. Süzülen pirinç, rendelenmiş domates, karabiber, salça, pul biber ve diğer malzemeler kavrulmakta olan soğanların içine eklenir ve bir bardak su ile biraz pişirilir. İç harç soğuduktan sonra biberler doldurulur. Üzerine kapak olarak biber sapı ya da domates kullanılabilir. Yayvan bir tencereye biberler dizilir. Üzerine bir tabak yerleştirilir ve biberlerin üzerini kapatacak şekilde su eklenir. Suya bir tutam tuz eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve kısık ateşte pişirilir. Zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi, iki adet küp şeker suyun içine atılır. Yaklaşık 40 dakika pişirilir. Son olarak dolmaların üzerine dereotu serpilir. Afiyet olsun. (Dilerseniz iç harcınıza kuş üzümü de ekleyebilirsiniz.) |